Про харизму і харизматичних особистостей

“Харизма – це вплив, заснований на властивостях особистості людини, і його здатність привертати до себе прихильників». Влада харизматичного лідера заснована на емоційному і безумовному довірі людей до нього“.

(М. Вебер). 

Це слово має грецьке коріння (харіти у давньогрецькій міфології – богині краси, грації і витонченості), а “харизма” несе в собі значення “притягувати до себе увагу” або “дар богів”.

Харизматичні особистості мають ряд особливостей. Наприклад:

  • Вони мають поважну зовнішність. Вони не обов’язково красиві, але привабливі.
  • Вони незалежні. У досягненні власного благополуччя вони покладаються на себе, а не на інших.
  • Вони оптимісти і завжди схильні у всьому бачити хороше.
  • Від них іде сильна енергія. Вони випромінюють і захоплюють нею оточуючих.
  • Вони спокійні та стримані. Вміють керувати ситуацією.
  • Вони впевнені у собі, мають велике почуття власної гідності. Вони спокійно приймають захоплення собою.
  • У них відсутня злісність і агресивність. Вони з повагою ставляться  до оточуючих.
  • У них одночасно співіснують жіночі і чоловічі якості (м’якість і твердість, спокій, але не залізобетонний, розум, але не черствий сухий аналіз і т.п.)

Серед відомих історії харизматичних особистостей є засновники світової релігії – Будда, Мойсей  і Христос. З іншого боку, це великі державні та військові діячі такі, як Чингісхан або Наполеон. У ХХ столітті серед таких діячів – Гітлер, Муссоліні, Ленін, Ганді та Мартін Лютер Кінг. Якості харизми не мають приналежності до роду діяльності і до морально-етичних норм: харизматичним лідером з однаковим успіхом може бути і праведник, і злочинець.

Щоб стати харизматичною особистістю, не обов’язково мати особливі вроджені риси.  Необхідно лише побачити в собі вже закладені природою якості (вони закладені в кожній людині) і розвивати їх. 

1. Будьте завжди активні. Харизматичні особистості завжди чимось захоплені. Вони відвідують то танцювальну групу, то клуб дайвінгу. Вони розбираються у світовому мистецтві, в курсі всього, що відбувається у світі. Іноді здається, що їм нічого не варто кинути все і поїхати в подорож. Вони завжди готові до  екстремальних вчинків, вони знайомі, схоже, з усіма людьми на Землі. Тому, якщо хочете вступити в ряди харизматиків, пробуйте, експериментуйте, захоплюйтеся всім, що вам цікаво, втілюйте свої мрії в реальність. Все це принесе вам наступне: сотні нових знайомих; безмежний інтерес і захоплення оточуючих.

2. Будьте винахідливими. Виділяйтеся з натовпу своєю креативністю. Знаходьте творче рішення будь-якої задачі, нестандартний вихід з будь-якої ситуації. Подібною якістю ми всі володіємо в дитячі роки, але лише одиниці зберігають його до зрілості. Пам’ятайте, що бачення світу дитячими очима, дитяча безпосередність і щирість –  є головними якостями харизматичної особистості. 

3. Не впадайте у відчай. Залишайтеся життєрадісними у найскладніші моменти, допомагайте всім навколо, заряджаючи своєю енергією і гарним настроєм. Дивіться на все позитивно, знаходьте в будь-яких труднощах щось хороше, не впадайте у відчай .

4. Вмійте переконувати. Навчіться слухати співрозмовника. Не давайте поради іншим,  висловлюючи свою перевагу,  не засуджуйте вчинки людей,  не виставляйте інших в несприятливому світлі, не шукайте чужих помилок.

5. Будьте впевненими в собі. Оцінюйте себе не дуже упереджено. Ви ж знаєте, що люди з комплексами, схиблені на власних проблемах, зосереджені на  самих собі, ніколи не опиняться в центрі уваги. Тому  змиріться з усіма своїми недосконалостями, знайдіть на противагу масу достоїнств і оцініть кожне з них, полюбіте цю гіперболу всередині себе і виставте на надбання громадськості, налаштуйтеся на хвилю успіху – оточуючим подобається споглядати подібний “дар богів” …

І можливо, незабаром ви помітите, що оточуючі тягнуться до вашого бачення світу, і в один прекрасний день хтось скаже, що у вас є харизма. Способів розвинути в собі харизму існує безмежна кількість. Цю якість складно знайти, але у світі немає нічого неможливого. Регулярні тренування, нові знання та відкриття – ось він, шлях у товариство харизматичних особистостей. А на якому поприщі краще самовдосконалюватися  –  вирішувати тільки вам.)

Практичний психолог школи