УВАГА!!!  НОРОВІРУС!!!

Норовірусна інфекція – гостре висококонтагіозне інфекційне антропонозне захворювання, яке спричинює вірус Норуолк, яке характеризується розвитком гострого гастроентериту та дегідратації.  

Джерелом норовірусної інфекції  є хвора людина або  вірусоносій ( у 10-13% людей інфекція має безсимптоний перебіг). Максимальну концентрацію вірусу в фекаліях виявляють на 1-2-й день хвороби,  виділення вірусу у реконвалесцентів триває впродовж 5-47 днів. Людина може бути заразною до 1,5 місяця після одужання, що і обумовлює активне зараження оточуючих та епідемічну небезпеку.

Основний механізм передачі – фекально-оральний, який реалізується контактно-побутовим (через немиті руки, предмети побуту, посуд тощо), харчовим (при вживанні немитих овочів або фруктів, також найбільш небезпечними є морепродукти та інші продукти при недостатній термічній обробці) і значно рідшим водним шляхами передачі інфекції. Не виключається і аерозольний шлях передачі.

Специфічного лікування і вакцини проти норовірусу немає. У людини, яка перехворіла на норовірусну інфекцію, імунітет має тимчасовий характер і не виключає повторного зараження.

Профілактикою захворювання на норовірусну інфекцію є:

– споживання епідемічно безпечної їжі (ретельно вимитих овочів і фруктів,  термічно оброблених продуктів харчування);

– вживання води гарантованої якості та напоїв;

– одним із найбільш ефективних способів попередження хвороби залишається дотримання правил особистої гігієни (миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці тощо);

– суворе дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих та навчальних закладах, лікувальних установах тощо.

Пам’ятайте! При появі перших ознак хвороби  не гайте часу -звертайтеся за медичною допомогою! Неухильне дотримання правил особистої гігієни та рекомендованих правил безпеки  – збереже Ваше здоров’я!!!